dimarts, 11 d’abril del 2017

Arròs de Galeres i Carxofes: Un arròs hivernal

Seguim amb la trilogia de la carxofa amb un nou plat: un arrosset. Avui el farem autènticament d'hivern: amb carxofes, sípia i galeres. Si, els peixos també tenen temporades, com les taronges o els melons. Tot i que de sípia se'n pot trobar tot l'any, les galeres son força més esquives: la temporada forta és als mesos més freds. Aquest crustaci de poca carn però excel·lent sabor és consumit principalment en els territoris de l'antiga Corona d'Aragó: els Països Catalans, les grans illes italianes i el sud d'aquest país. A casa nostra són particularment apreciades al Delta. I són unes bèsties amb força mala baba: cacen peixos i crustacis estabornint-los a cops de puny, que són potentíssims. Són capaços de trencar el vidre d'una peixera d'un cop: Internet n'està ple de vídeos.

Doncs bé, l'arrosset tindrà com a protagonista la nostra estimada carxofa, de la que ja us he portat un parell de receptes, la sípia que ens aportarà consistència al plat, i les galeres, les estrelles invitades. Idealment les galeres les hauríeu de comprar vives, però si us passa com a mi i això de carregar-vos un bitxo que es mou no ho porteu massa bé, podeu demanar a la peixateria que us donin galeres que ja no es mouen... Tot i així, quan les vaig començar a fregir una encara bellugava... 😭 Va valer, però, la pena.

Per a dues persones

Temps: 1 hora i mitja

Ingredients
-1 sípia grossa
-2 carxofes
-6/10 galeres, depenent de la mida
-180 g d'arròs bomba
-1 ceba de Figueres
-1 pebrot verd
-1 gra d'all
-200 mg de safrà
-600 mL de fumet de peix
-oli
-sal
-conyac


Elaboració
-El primer que farem serà fregir les galeres. En la cassola de fang (o paella, com preferiu, però jo tant les paelles com els arrossos negres els faig en cassola de terra) afegim un bon raig d'oli. Un cop ben calent, posem les galeres amb les potes cap a baix durant un parell de minuts.
-Un cop comencen a estar fregides (i si n'hi havia alguna de viva veureu que ha deixat de moure's...) les girem per l'altre cantó.

-No les volem fer en excés, només que canviïn de color (uns tres minut o així). Un cop fetes, les retirem de la cassola.

-Afegim la ceba picada finament a la cassola, juntament amb el gra d'all també triturat, ho salem i ho sofregim a foc baix durant uns cinc minuts. Afegim un raig de conyac i ho coem durant uns cinc minuts més.

-Mentrestant hem tallat la sípia. L'afegim a la cassola i a foc suau deixem que es comenci a coure, durant uns cinc o deu minuts.

-Afegim el pebrot verd (el podeu ometre si voleu, però es que justament aquest dia en tenia un a casa) i continuem mantenint el foc baix. Mentrestant, hem preparat les carxofes.

-Mentre tot va avançant posem el fumet a calentar.

-Afegim les carxofes tallades a la cassola i continuem coent a foc baix durant un deu minuts, tot remenant sovint. 

-Ara ve quan li donem el toc extra de sabor: afegim la melsa de la sípia (que com sempre hem demanat que ens guardessin) a la cassola. Remenem bé per tal que tota la verdura en quedi impregnada.

-Afegim un parell o tres de cullerades de fumet i ho guisem durant uns cinc minuts més. Passat aquest temps, pugem el foc al màxim i evaporem tot el líquid.

-En el moment que se'ns queda sec el sofregit, afegim l'arròs. El barregem bé amb tota la perdura i la sípia.

-Cobrim abundantment amb el fumet, que ja tindrem bullint en una altra olla.

-Immediatament després afegim el safrà en pols a la cassola (o bé el podem dissoldre en un vaset amb fumet i afegir-lo així) i remenem bé per tal que arribi a tot arreu. 

-Afegim les galeres que teníem guardades i ho deixem bullir uns 12 minuts. Si veiem que l'arròs se'ns queda sec i encara està cru, afegim una mica més de fumet o aigua, si no ens en queda (ha d'estar bullint per tal de no tallar la cocció de l'arròs!).

-Passat el temps hem d'observar que queda l'arròs no està completament sec (més o menys com es veu en la foto). En aquest punt l'apagem.

-Finalment deixem cobert amb un drap durant un 5-10 minuts per tal que acabi d'absorbir tot el fumet afegit. I ja ho tenim! Bon profit! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada