diumenge, 16 d’octubre del 2016

Ternasco: l'estrella del Nadal

He de fer confesar que a casa no som uns autèntics catalans: el dia de Nadal no mengem sopa de galets i carn d'olla. Suposo que degut als origens pirinencs familiars, l'estrella nadalenca sempre ha sigut el plat d'avui: el ternasco.

Ternasco es com se'n diu a l'Aragó del corder jove (el famós Ternasco de Aragón), però ha esdevingut també el nom d'una manera de cuinar-lo al forn, fent-lo ben rostit. La part interessant de la recepta d'avui és la seva extrema simplicitat: és corder, pur i dur, amb una mica d'acompanyament, però on tot el pes recau en el sabor delicat d'aquest petit òvid. Abstenir-se vegetarians!

Per a 4 persones

Temps: 2 hores

Ingredients
-1 espatlla de corder d'aproximadament 1 Kg
-1 cabeça d'alls
-4 fulles de llorer
-3 patates
-conyac
-sal
-pebre
-oli


Elaboració
-Demaneu a la carnisseria que us tallin l'espatlla de corder en quatre talls, arribant fins a l'os.
-Ja a casa, acabem de separar els talls de carn amb unes tisores o un ganivet. Salpebrem els talls.

-En una cassola de fang, posem un raig d'oli (no passar-nos amb l'oli o quedarà més fregit que rostit!), el llorer, la cabeça d'alls tallada per la meitat i el corder. Ho posem al forn preescalfat a 180°C, encenent el ventilador si en té.

-Passada mitja hora, girem els talls de corder, afegim un raig de conyac generós i abaixem la temperatura del forn a 160°C. Ho cuinem durant 30 minuts més.

-Mentrestant, fregim les patates tallades a daus grans en abundant oli d'oliva. La idea es que quedin cruixents i dorades, això un portarà uns 10-15 minuts.

-Escorrem l'excés d'oli de les patates amb paper de cuina. Si voleu podeu també fregir uns bolets (unes gírgoles, per exemple) i afegir-les.

-Girem el corder, afegim les patates a la cassola i ho deixem 30 minuts més, com a mínim, girant-lo cada mitja hora, fins que sigui ben cuit (notareu que la carn es pot traspassar fàcilment amb la punta d'un ganivet). Si durant el procés veieu que el fons de la cassola s'està quedant sec, afegiu una miqueta d'aigua. I ja el tenim a punt. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada