dimarts, 6 de desembre del 2016

Croissants de salmó i anet: de Viena a Noruega

Quan organitzem sopars/dinars a casa per amics o familiars sovint ens trobem amb el problema d'haver de tenir preparats quasi contemporàniament diferents plats per quan arriben els convidats. En aquest sentit, els aperitius freds (o que no cal que siguin calents) són una gran solució. I entre ells, els preparats amb pasta de full segurament siguin dels que donen més joc.

La pasta de full, com tants altres protagonistes de la nostra pastisseria, té origen musulmà, tot i que sembla que en època clàssica alguna cosa de l'estil ja es feia per Europa. Origens mahometans (tot i que no directament) tenen també els croissants: van ser creats a Viena a raó del setge a que van ser sotmesos per l'imperi otomà. Veritat que us pensàveu que eren francesos? Segurament també creieu que Beethoven era austríac, o sigui que quid pro quo. Doncs com dèiem, a l'estiu de l'any 1683 es trobaven les forces de la Sublim Porta assetjant la capital austríaca. La cosa els hi estava costant bastant, pel que van decidir provar d'atacar la ciutat per la nit. No tothom, però, dormia: els pastissers estaven treballant i van sentir com excavaven sota les muralles, pel que van poder advertir als soldats i frustrar l'assalt. Un cop tots el turcs van ser expulsats de terres austríaques (cosa que avui en dia ficaria palote a la meitat de la població) els reis austríac i polonès, que havien capitanejat l'assalt, van condecorar els pastissers. Aquests, agraïts, van decidir crear un dolç en forma de mitja lluna, com la bandera otomana. Així, cada cop que se'l mengessin, recordarien la victòria. Aquest dolç es diu kipferl i, la veritat, és bastant soso. Per sort els francesos (que tot sigui dit, estaven de la part turca durant el setge de Viena) van decidir millorar la recepta original i vendre'l per tot el món com si fos original francès. Vaja, com fan els italians amb l'oli català...

Els croissants avui en dia es troben per tot el món, tant dolços com salats, i amb tot tipus de farcits. La versió d'avui porta l'estendard dels productes nòrdics, el salmó. Gaudiu dels croissant mentre segueixin tenint banyes.


Per a 6 persones

Temps: 30 minuts

Ingredients
-1 massa de pasta de full
-50 g de salmó fumat
-50 g de formatge per sucar tipus Philadelphia
-anet


Elaboració
-El primer que farem serà tallar el salmó fumat a petits daus, com si fos una mena de tàrtar. En aquest sentit, millor comprar salmó fumat a pes en lloc de llesques, fareu els daus amb més facilitat.


-Netejar l'anet i quedar-nos amb les fulles, descartant les branques gruixudes.

-Picar l'anet. Per tal de fer-ho, enrotllar les fulles i aguantar-les amb una mà mentre es van picant amb el ganivet.

-Afegir l'anet picat al salmó.

-Barrejar bé el salmó amb l'anet. Veieu quina pinta? Jo ja me'l menjaria així! 😋

-Afegir el formatge. Jo solc usar el que porta formatge blau.

-Barrejar bé.

-Un cop preparat el farcit, cal preparar la massa. A partir d'aquí ho heu de fer el més ràpid possible per poder treballar bé amb la pasta. Estendre la pasta de full i tallar-la en forma de triangles com es mostra a la fotografia. Un tallapizzes es ideal. Si podeu trobar una massa rodona es facilita la feina.

-Posar una culleradeta de café del farcit en el centre de cada triangle de pasta.

-Procedirem ara a montar els croissants.

-Començar a enrotllar la pasta assegurant-nos que el farcit no s'escapi per les bandes.

-Continuar enrotllant amb cura.

-En aquest punt el croissant ha de tenir aquesta forma.

-Girar les puntes del croissant per tal de fer-li les característiques banyes.

-Pintar el croissant amb rovell d'ou amb l'ajuda d'un pinzell. Coure al forn a 200 graus fins que es vegin daurats (uns 8-10 minuts). Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada