dilluns, 13 de febrer del 2017

Fondue de formatge: adorat hivern

Hola a tots!

Ho sé, porto setmanes/mesos desaparegut, però es que he estat en mig d'altres projectes que m'absorbeixen totalment... Sembla que ara tindré una mica més de temps, així que espero poder tornar a dedicar-me al blog com m'agradaria.

Aquest any estem tenint un hivern força rigorós (o potser és un hivern normal i últimament ens havíem malacostumat tots). Amb dies freds ve molt de gust menjar alguna cosa calenta, i un a vegades es cansa de menjar sopa. Que millor que una fondue?

Tots hem menjat algun cop fondue de formatges: formatge fos amb una mica de vi blanc i aromatitzat amb kirsch (aiguardent de cireres). Cap a finals dels 90 es va ficar de moda i qui més qui menys se'n va comprar una d'elèctrica (la que tinc jo a casa era de mons pares... Bé, tècnicament és seva encara ja que no me l'han pas regalat...). Recordo de petit la temporada que en menjàvem quasi cada dissabte nit, provant combinacions de formatges estranyes... En qualsevol cas, si aneu a Suïssa (d'on el plat és originari) i teniu pressupost per pagar una fondue (a mi a Zurich em va costar l'equivalent a 45€, que no sé quants francs són...) segurament us la portin en un recipient anomenat caquelon, que vindria a ser una paella alta de fang o de ferro fos. 

La fondue no deixa de ser un plat de reaprofitament (com tants altres plats tradicionals), pel que el tipus de formatge  usat varia depenent de la regió. Entre els formatges usats podeu trobar Emmental, Gruyère, Vacherin, Sbrinz o Comté. En el nostre cas parlarem de fondue Neuchâteloise, que és la que es fa usant 50% de Gruyère i 50% d'Emmental (tot i que no uso kirsch per falta de disponibilitat). Espero que us agradi!

Per a dues persones

Temps: 30 minuts

Ingredients
-150 g de Gruyère
-150 g d'Emmental
-50 mL de vi blanc
-1 gra d'all
-3 g de maicena
-pebre
-nou moscada
-1 barra de pa


Elaboració
-Aquí teniu els protagonistes dels dia. Recordeu, al contrari del que molta gent creu, és l'Emmental el que té forats, no pas el Gruyère.

-Talleu el formatge a daus, com més petits siguin més ràpid es fondrà el formatge.

-Talleu el gra d'all per la meitat i useu per sucar ben bé tot l'interior del caquelon o de la fondue elèctrica que utilitzareu.


-Poseu el formatge tallat al recipient.

-Ara ve un truc que vaig aprendre per Internet: afegir una mica de maicena. La maicena (o fècula de blat de moro, si no volem usar marques vulgaritzades) no només és capaç de formar un fluid no newtonià quan la barreges amb aigua, també és un fantàstic espessant. Peseu-n'hi uns 3 grams.

-Barregeu la maicena amb el vi blanc. No es dissoldrà, quedarà una mena de suspensió estranya, que és justament pel que l'usarem.

-Ara afegiu la barreja als formatges, juntament amb una mica de pebre i nou moscada, i enceneu la fondue. Si teniu kirsch a mà és hora d'afegir-lo.

-Però perquè posar la maicena? Per prevenir el que un pot passar: que se us separin els diferents greixos que formen el formatge. Us ensenyo un cop que em va passar... Veieu la superfície oliosa, que poc de gust de menjar que ve?

-Segons aneu calentant la fondue el formatge s'anirà fonent. A mi m'agrada fer-ho a baixa temperatura i que es fongui poc a poc. Remeneu amb una cullera de fusta freqüentment.

-Mentrestant preparem el pa. Típicament la fondue també és pot menjar amb patates petites fetes al vapor amb pell, però nosaltres tirarem pel clàssic. Talleu una barra de pa en mitges llesques.

-Si el pa és del dia (hi ha gent que la prefereix amb pa del dia anterior) a mi m'agrada passar-lo un moment pel forn: el poso en una safata uns 2-3 minuts a màxima potència; això fa que la molla quedi un pèl més dura i sigui, per tant, més fàcil de punxa i sucar.

-No perdeu de vista la vostra fondue. Passats uns 10 minuts el formatge s'haurà fos completament.

-En aquest punt ja quasi hi som. Espereu que comenci a "bullir", veure que es formen unes bombolles, com si fos lava. La fondue és a punt.

-Prepareu el pa i porteu-lo a la taula amb el recipient de la fondue, tenint la temperatura adequada per tal que el formatge ni us cremi ni torni a coagular. Bon profit!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada