dijous, 29 de setembre del 2016

Quiche de bacó i xampinyons: un pastís salat bo a qualsevol hora

Us agrada la quiche? A mi personalment molt. I a més té l'avantatge de poder-se menjar calenta o freda, el que la fa extremadament versàtil, ideal quan vols tenir alguna cosa preparada per menjar quan tornes de treballar.

Per si algú no la coneix, farem 5 cèntims del què és una quiche. La quiche és un pastís salat francès, originari de la regió de la Lorena (a cavall entre França i Alemanya), i consisteix bàsicament en una barreja d'ou i làctics fornejada sobre una massa brisa. La recepta més tradicional, la quiche lorraine, incorpora tan sols una mica de cansalada o bacó. Jo n'he provat tant a Paris com a Strasbourg i, personalment, no m'acaba de fer el pes... La trobo massa densa i pesada, prefereixo la versió que faig jo a casa :)

La que us porto avui és una de les més comuns a casa i incorpora bacó i xampinyons, però podeu posar gairebé el que vulgueu. En futures entregues us portaré altres versions, a veure quina us agrada més! ;)

Per a 4 persones

Temps: 1 hora i mitja

Ingredients
-1 fulla de massa brisa
-250 g de xampinyons
-250 g de bacó
-100 g de formatge emmental
-100 g de nata líquida
-3 ous
-1 gra d'all
-oli
-sal
-pebre
-nou moscada


Elaboració
-Primer de tot caldrà preparar els xampinyons. Tallem el peu terrós i els netegem per immersió en aigua, fregant-los amb el dit si cal per eliminar fragments de terra. Cal eliminar qualsevol rastre de terra que tingui.

-Un cop ben nets es hora de tallar-los. Aquest dos passos us els podeu estalviar si els compreu ja tallats.

-Si voleu els podeu tallar a làmines, però a mi m'agrada més fer-ho en 8 parts.

-Deunidó el volum que fan tots tallats!

-Primer courem el bacó. En una paella el saltegem amb una mica d'oli durant uns 5 minuts, per a que quedi ben cruixent.

-Ara toca coure els bolets. En una paella posem un raig d'oli i un gra d'all i hi afegim els xampinyons.

-Els coem a foc mitjà tot remenant fins que vegem que els bolets comencen a deixar anar aigua i a reduir dràsticament el seu volum.

-Continuar coent fins que els bolets hagin reabsorbit tota l'aigua deixada (uns 10-15 minuts). Veieu que el fons de la paella es veu ben sec? Retirem l'all.

-Ara afegim el bacó i ho barregem tot durant un parell de minuts a foc alt. Ho retireu del foc i ho feu refredar, jo acostumo a posar-ho uns 15 minuts a la nevera. Aquest pas és molt important perquè si barregeu l'ou amb el farcit quan aquest és massa calent, l'ou us quallarà. I've been there! ;)

-Mentre es refreda el farcit, toca preparar la migaine (que és el nom tècnic de la barreja d'ou i làctic). Comencem ratllant el formatge en un bol gros.


-D'altra banda, preparem els ous. Hi afegim un pessic de sal i de pebre, i una mica de nou moscada si ens hi agrada. Els batem ben batuts.


-Afegim els ous batuts al formatge ratllat i ho barregem bé.

-És el torn d'afegir el farcit.

-Barregem bé el farcit amb la migaine. És important que quedi tot ben amalgamat.

-Afegim la crema de llet. Aquí cal fer esment de la quantitat. els 100 mL són aproximats, ja que l'important és afegir-n'hi fins a que tingui la consistència que desitgem. Si hem posat més o menys formatge, farcit o ou, caldrà ajustar amb la crema de llet. Jo el que faig és afegeixo una part, remeno i miro si la consistència és l'adequada.

-En aquesta imatge us mostro la consistència que ha de tenir la barreja. Ha de ser cremós i parcialment dens; si us queda massa dens podeu afegir un pelet de llet, però compte que si us queda massa líquida no us quallarà bé.

-Preparem la massa brisa. En ocasions a mi m'agrada fer-la amb pasta de full, tot i que la recepta original és amb massa brisa. Aquesta és un tipus de massa molt greixosa i que puja poc al forn, quedant un cop cuita amb una consistència trencadissa (també s'anomena massa trencada).

-Si us fa falta la podeu estirar per a que us càpiga en el motlle.

-Un cop posada en el motlle, si es desitja, es pot donar un primer fornejat, uns 5 minuts a 200ºC. Si la deixeu més us pujarà i això no interessa, alternativament es poden posar cigrons per a impedir que pugi.

-Afegim la barreja de migaine i farcit a la massa. Useu una llengua de gat (l'estri de cuina, no la llengua del vostre Pesto particular!) per no deixar-vos res en el bol.

-Fornegeu-la durant uns 30 minuts a 200ºC (sense ventilador si en teniu!), anant controlant la cocció fins que us quedi al punt que us agradi. Idealment dorada per fora però cuita per dins. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada