dilluns, 19 de febrer del 2018

Spaghetti amb carxofes i rossellones: connexió mitològica

Us he explicat diversos cops que m'encanten les carxofes. El que potser no us he deixat clar es que també adoro la mitologia. Que tal fer un plat d'agermanament mitològic?

Cloïsses, escopinyes, rossellones, navalles... Tot són mol·luscs bivalves de l'ordre dels veneròids. Us diu res el nom? Efectivament, recorda a Venus, la deessa romana de l'amor, la versió llatina de l'Afrodita grega. Deessa divertida i interessant, és coneguda no només perquè es passava per la pedra a tot Déu (i mai més ben dit) si no també per tenir un naixement la mar d'interessant: Cronos, el menor del fills d'Urà, va decidir tallar els genitals del seu pare amb una falç de sílex. Quan els testicles van caure al mar va néixer Afrodita de l'espuma que van generar, la qual va ser portada fins a terra ferma (a l'illa de Xipre) sobre una conquilla. Us resulta familiar l'imatge? Segurament esteu pensant en "El naixement de Venus", l'obra mestra de Sandro Botticelli, on justament apareix la deessa tapant-se com pot les vergonyes mentre arriba a terra ferma. Si sou per Firenze, feu una visita Gli Uffizi, paga la pena.

Hem vist que les rossellones, una de les protagonistes del dia, estan íntimament relacionades amb la mitologia. I les carxofes? Ja us vaig explicar la història de Cynara, la ninfa que Zeus va convertir en carxofa per... no se, perquè és el que Zeus feia amb les amants. Bon profit i gaudiu d'aquesta relació entre dues belleses de l'antiguitat.

Per a dues persones

Temps: 40 minuts

Ingredients
-2 carxofes
-250 g de rossellones
-200 g de spaghetti
-50 mL de vi blanc
-1 gra d'all
-sal
-oli



Elaboració
-Farem servir spaghetti de la marca Rummo (una de les meves preferides) però podeu usar altres pastes llargues: linguine, vermicelli, bavette... Abans de començar la recepta, com sempre que treballem amb algun tipus de cloïsses, les hem tingut una hora en aigua per a purgar sorra.


-Posem les rossellones en un pot amb un dit d'aigua i les obrim, com ja us he explicat en altres ocasions.

-Mentrestant, tallem les carxofes i les posem amb un raig d'oli i un gra d'all a la paella a foc baix. Si no recordeu com netejar carxofes, podeu refrescar la memòria.

-Segons es vagin obrint les rossellones les anem retirant amb unes pinces.

-Com veureu l'aigua que han deixat anar les rossellones està una mica bruta. La filtrarem amb un paper i la reservem per més endavant.

-Quan portem uns 5 minuts coent les carxofes retirarem l'all i afegirem el vi i ho courem uns 5 minuts més, tot girant les carxofes, ja que si no ho fem el cantó sense contacte amb el líquid quedarà de color fosc. Un cop evaporat el vi, afegim l'aigua de les rossellones i ho coem durant uns 5-10 minuts més, fins que les carxofes siguin toves.

-Mentre la pasta va bullint i les carxofes es van fent eliminem la valva buida de les rossellones.

-Afegim les rossellones a la paella amb les carxofes i les acabem de coure mentre s'acaba de fer la pasta. No ens interessa que quedi del tot sec, així que si cal afegirem una miqueta de l'aigua de la cocció de la pasta per a lligar la salsa.

-Un cop cuita la pasta al dente, la barregem bé amb les carxofes i les rossellones i ens preparem per a servir. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada