dimecres, 13 de juny del 2018

Crema de ricotta i pera amb cacau: entre Lleida i Amalfi

La veritat és que no sóc un gran fan ni dels pastissos ni dels tortells ni de les coques o similars. Prefereixo molt més els dolços de cullera. Ara bé, que no m'apassionin els pastissos no vol dir que no en puguem treure idees interessants, com és el cas de la recepta d'avui.

Fa uns anys vam fer un viatge amb uns amics pel sud d'Itàlia. Durant el viatge vam descobrir multitud de delícies gastronòmiques, i una d'elles va ser la torta di ricotta e pere, típica de la costa amalfitana. Consisteix, com el seu nom indica, amb una crema de peres i ricotta entre dues capes de bescuit. Tot i que també té una meravellosa llegenda darrera (bastant típica, la del pastisser que se li van caure trossos de pera cuita en una crema de ricotta), la veritat és força diferent: es tracta d'un dolç creat pel pastisser Sal de Riso l'any 1998. Abans d'ahir, no? No tot té que venir de l'edat mitjana per a ser bo, veritat?

Així que res, vaig decidir agafar el que m'agradava del postre i adaptar-lo al que a mi realment m'agrada, els postres de cullera. I a sobre, amb un dels productes estrelles de la meva terra, la pera. Espero us agradi!

Per a vuit persones

Temps: 2,5 hores 

Ingredients
-250 g de ricotta
-75 g de sucre
-250 mL de nata líquida
-350 g de peres (blanquilla o llimonera)
-25 g de mantega
-suc de mitja llimona
-cacao amarg en pols
-faves de cacau (opcionals)


Elaboració
-Caldrà primer de tot que elegiu les millors peres Blanquilla o Llimonera que siguin DOP Pera de Lleida que trobeu al mercat ;)



-Començarem tallant la pera. Partiu-la en quatre parts, peleu-la, elimineu el cor i les llavors i talleu-la a quadradets el més regulars possibles.

-En una olla o cassola fonem la mantega.

-Afegim la pera tallada a l'olla, com una cullerada de sucre i remenem bé a foc mitjà durant un parell de minuts.

-Coem la pera a foc baix i amb l'olla tapada durant uns 15 minuts, remenant de forma puntual.

-Mentrestant anirem preparant la crema. En un bol posem la ricotta i la resta de del sucre.

-Barregeu bé fins a obtenir una crema homogènia.

-Quan la pera sigui ben tova (la pugueu travessar amb un ganivet amb facilitat) apagueu el foc i deixeu refredar.

-Ara és el torn de la nata. Caldrà montar-la, ja sigui a mà o bé amb la batedora. Ja sabeu el truc per montar-la, que tot el material que useu estigui ben fred!

-La nata, un cop muntada, us ha de quedar ben formosa!

-Afegiu les peres ja fredes a la ricotta ensucrada i barregeu ben bé.

-Ara afegiu la nata muntada i amalgameu tot el conjunt.

-Un cop preparada la nostra crema de pera i ricotta tocarà muntar el postre. Jo acostumo a servir-la en vasets de iogurt de vidre (els de La Lechera de tota la vida, que feien clinc-clinc quan te'ls menjaves) amb l'ajuda d'una mànega pastissera de plàstic (faig servir les d'usar i tirar, que les altres després no hi ha manera de netejar-les). O bé useu una cullera si sou suficientment hàbils.

-Amb ajuda d'un colador empolvoreu la superficie de la crema.

-Netegeu, amb l'ajuda d'un tovalló de paper, la vora de got de restes de cacau.

-Un cop ben net, ja només us queda afegir un parell de faves de cacau per a decorar (i menjar, si voleu) el vostre fantàstic postre. Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada