diumenge, 4 de març del 2018

Pasta allo scoglio: alegria, que és Festa Major

Bé, xiquets, avui toca treure la cavalleria: el plat perfecte per causar impacte. Ja sigui una festa assenyalada, una celebració important o un sopar en el que voleu conquerir a algú, l'explosió de sabor mariner deixarà a tothom encantat. Us aviso que porta feina i que no és precisament barat, però el resultat valdrà la pena.

La pasta allo scoglio o ai frutti di mare és, bàsicament, pasta amb marisc i mol·luscs. Típicament es fa amb pasta llarga (spaghetti, linguine) però jo prefereixo fer servir la calamarata i aprofitar aquest format per donar-li un toc especial al plat. Elegiu el format que preferiu, poseu una ampolla de Chardonnay a la nevera i prepareu-vos a gaudir d'un vetllada memorable.

Per a dues persones

Temps: 2 hores + 1 hora (mínim) purgant les cloïsses

Ingredients
-200 g de calamarata (o pasta llarga si ho preferiu)
-250 g de cloïsses
-250 g de musclos
-200 g de calamars mitjans
-6 gambes
-2 escamarlans
-150 g de tomàquets cherry
-1 dent d'all
-100 mL de vi blanc
-julivert fresc
-sal
-oli


Elaboració
-Déu n'hi do amb els protagonistes d'avui! Cloïsses i musclos gallecs, gambes de Palamós, escamarlans del Delta, calamars de platja... L'ocasió s'ho valia i avui ens els hem gastat! 😋


-El primer que farem serà deixar les cloïsses en aigua un mínim d'una hora (com us he explicat en altres ocasions). Mentrestant, netejarem el musclos amb ajuda d'un ganivet, eliminant les barbes i els mol·luscs i altres adherències que tenen a la closca. Passeu-los un parell de vegades per aigua freda per acabar de netejar-los bé i llanceu qualsevol musclo que estigui trencat o obert.

-En un paella suficientment gran amb un raig d'oli posem el musclos i les cloïsses. El coem a foc mitjà.

-En pocs minuts s'aniran obrint i deixant anar la seva aigua. Si veiem que algun no s'obre el descartem. Retirem els mol·luscs i filtrem l'aigua que han generat a través d'un embut amb paper de cuina (podeu fer un filtre de plecs, si voleu)

-Ara toca preparar els calamars. Recordeu la calamarata? Doncs procedirem igual. En una paella amb oli i el dent d'all afegirem els calamars tallats i els saltarem durant uns 3 minuts a foc alt.

-Afegirem els tomàquets tallats per la meitat i el julivert picat. Salem i afegim la meitat del vi blanc. Baixem el foc per tal de coure més lentament durant uns 5 minuts.

-Mentrestant, eliminarem la closca de la majoria de cloïsses i musclos, deixant-nos només alguns per tal de decorar el plat.

-Afegirem tant cloïsses com musclos a la paella amb els calamars i courem uns cinc minuts més.

-Ara és l'hora dels crustacis. Els hi tallem els bigotis per tal que no els deixin anar pel plat. Si voleu (i podeu) podeu eliminar l'intestí amb l'ajuda d'un escuradents.

-Amb les tisores tallarem "l'esquena" dels escamarlans. D'aquesta manera afavorirem que deixin anar tot el gust mentre els coem i seran més fàcils de pelar.

-En una paella ben calenta amb un filet d'oli posem les gambes. Les courem tot just un minut, el marisc és important no coure'l massa.

-Girem les gambes, les deixem un minutet més i les passem amb la paella amb la resta de la salsa.

-Ara toca els escamarlans, que els farem a la mateixa paella. Els hi costa una mica més que a les gambes però no massa més. Els tenim aproximadament un minut per cada cantó.

-Quan estiguin fent-se per l'últim cantó, afegim la resta de vi blanc, que acabarà de coure els escamarlans i arrossegarà tota la substància que han deixat gambes i escamarlans a la paella.

-Transvasem escamarlans i vi a la paella amb la salsa i barregem bé mentre s'acaba d'evaporar el vi.

-Barregem bé la salsa amb la pasta bullida al dente en aigua salada. Ha costat però hi hem arribat. Bon profit!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada