dilluns, 8 d’agost del 2016

Paella: el sinònim del diumenge

Hola a tots!

A Barcelona, el dia oficial de la paella és el dijous. Conta la llegenda (escala d'arpa per iniciar la història) que això ve de l'època on els senyors Batlló, Milà, Güell o Amatller competien per veure qui la tenia més grossa... És a dir, qui tenia la casa que molés més. En aquella època, els senyoritos tenien servei domèstic i justament el dijous era el dia que les cuineres tenien lliure i se n'anaven a fer maleses al Paral·lel amb els mossos de les altres famílies. Per no fer morir els nostre benvolguts burgesos de gana, la cuinera deixava la paella preparada del dia anterior, així la mestressa només havia d'afegir l'arròs i acabar de fer-lo i es podia sentir per un dia com la guanyadora de Master Chef Eixample. 

Però a casa meva no és així. El dia de la paella, de tota la vida, ha sigut el diumenge. I abans que cap taliban em salti al coll ja us aviso: jo en dic paella però a casa meva no fem paella. Com? Molt fàcil, perquè a nosaltres no ens agrada l'arròs sec i el fem amb cassola de terra. El fang, al ser pitjor conductor elèctric que els aliatges d'acer, costa més d'escalfar però també manté més el calor, el que fa que la cocció sigui més progressiva i doni com a resultar una textura diferent.  A més, hi posem més aigua que el clàssic "dos vasos d'aigua per cada vas d'arròs". Vindria a ser allò que pels llocs en diuen arròs melós. Ara bé, si preferiu una paella sequeta deles de tota la vida, canvieu el volum d'aigua i el recipient i ja ho tindríem! Per tant, sense més dilació, us deixo amb la paella com es fa a cals Tresanchez Carrera.

Per a 4 persones

Temps: 1 hora i mitja

Ingredients
-1 sípia gran
-1 calamar gran
-300 g de cloïsses
-300 g de gambes, escamarlans o "barreja"
-250 g d'arròs
-1/2 pebrot vermell
-1/2 pebrot verd
-1 ceba
-2 fulles de llorer
-1 gra d'all
-1 raig de conyac
-200 mg de safrà
-1 litre de fumet de peix
-oli




Instruccions
-En primer lloc, obrir les cloïsses amb un dit d'aigua. Un cop filtrada, reservar-la.


-En una paella gran, fregir el marisc (gambes, escamarlans...). En aquest cas vam optar per la "barreja" de la peixateria, ja que tenien de tot una mica i feia bona pinta. En lloc de la paella es pot fer ja directament a la cassola de fang.

-Avui hem trobat una sípia i un calamars molt xulo. Per tallar-los, fem el calamars a anelles i la sípia a daus. Els tentacles els separem un a un en el cas de la sípia i de 3 en 3 els del calamars (més o menys... ja se que els 8 tentacles del calamars no es poden dividir entre 3!).

-Quan el marisc estigui cuit (uns 3-5 minuts per banda), retirar-lo i reservar-lo. En el mateix oli fregir la sípia i el calamars fins que quedin tous (10-15 minuts). El temps de cocció no és igual per els dos (la sípia sol tardar un pèl més) i dependrà de com de grans siguin els talls i les bèsties. Així que no us quedarà altre remei que provar-la. :)

-Mentrestant, picar els pebrots i la ceba. Es pot fer amb la picadora si es vol molt petit, però vigilant no picar-lo massa estona o les verdures faran aigua.

-Retirar el calamars i la sípia de l'oli i afegir la ceba i els pebrots picats, 1 gra d'all i 2 fulles de llorer. Fer el sofregit lentament i afegir un raig de conyac cap al final de la cocció.

-A la cassola de terra, començar a escalfar progressivament un raig d'oli. Afegir l'arròs i rossejar-lo un parell de minuts.

-Passar el sofregit a la cassola de terra i barrejar bé amb l'arròs.

-Afegir la sípia i el calamars i barrejar.

-Afegir les cloïsses i remenar bé. L'aigua de les cloïsses, que havíem reservat, l'afegim al fumet de peix, que hem anat calent paral·lelament.



-Afegir el fume (ja calent) fins a cobrir l'arròs abundantment. El safrà l'hem dissolt en un vaset amb fumet calent.

-Afegir gambes i escamarlans en la part superior de l'arròs.


-Remenar amb moviments circulars i deixar quiet (l'arròs en la paella no s'ha de tocar un cop comença a bullir!).

-Bullir durant 10 minuts. Passats 10 minuts, apagar el foc i cobrir la cassola amb un drap 10 minuts més.


-I ja està! El vostre arròs preparat per gaudir! Bon profit!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada