dimarts, 9 d’agost del 2016

Spaghetti alle vongole: Vedi Napoli e poi muori!

Heu estat mai a Napoli? És una ciutat increïble. Brutalment contrastada. Esglésies esplèndides com Santa Chiara o Santa Maria Assunta (amb miracle de liqüefacció de la sang de San Gennaro inclòs), unes catacumbes interminables, els millors mosaics de Pompei o una escultura tan superba com el Cristo Velato contrasten amb la deixadesa més suprema en el mateix museu arqueològic (muntat per Indiana Jones pare i no remodelat des de llavors), carrers on les vídues i els vells estan asseguts a la fresca vigilant tothom qui passa, motos amb quatre ocupants sense casc, caos circulatori i carrers tan bruts com els de Pamplona si l'Osasuna hagués guanyat la Champions en ple San Fermín. Tot amenitzat per parades amb granissats de llimona excelsos, figures de pessebre excepcionals i venedors de pizza fritta. Sí, heu llegit bé. Un dels plats típics és una calzone que en lloc de fer al forn es fregeix... Això si que és Mangia a Napoli e poi muori!

Nosaltres hi vam estar ara fa un any amb uns amics i, la veritat, encara no sé si em va encantar o em va disgustar... Em passa una mica com amb Neymar, encara no he decidit si me'l vull vendre o es mereix que li fem un temple (o una pàgina a Facebook, you know what I mean ;-) ). Cal, però, visitar Napoli i després jutjar. Quan hi aneu, el que heu de tastar sí o sí són uns Spaghetti alle Vongole (o 'O vermiciello 'a vongole, que en diuen ells). I quan torneu a casa us morireu per fer aquesta recepta a familiar i amics, descobrint que, amb la pasta, una de les coses que hi va millor és el peix i marisc. Disfruteu d'aquest trosset de la Campania que us porto avui.

Per a 2 persones

Temps: 40 minuts més el temps de purga de les cloïsses

Ingredients
-500 g de cloïsses (del tipus que vulgueu, com de major qualitat siguin més bo serà el plat)
-125 g de tomàquets cherry
-200 g de spaghetti
-sal
-oli
-julivert fresc (opcional)


Procediment
-La nit abans (o com a mínim durant un parell d'hores) deixar les cloïsses en aigua salada per tal que expulsin tota la sorra. Rentar-les bé sota aigua freda per eliminar qualsevol resta de sorra. Si se'n veu alguna morta (perquè flota, perquè s'obre i no es torna a tancar...) llenceu-la.

-Obrir les cloïsses en un pot amb un dit d'aigua. Anar retirant les cloïsses del pot segons es van obrint. Colar l'aigua de les cloïsses i reservar. Si és necessari filtrar l'aigua a través d'un drap de tela, però no ha de quedar cap trosset de closca ni res que s'hi assembli. Jo normalment el que faig també es treure un terç (pel cap baix) de les cloïsses de la closca.

3 En una paella amb oli d'oliva, afegir un dent d'all i dorar-lo.

-Afegir el tomàquets cherry tallats a daus a la paella i deixar coure a foc baix.

-Un cop dels tomàquets ha començat a desprendre's de la pell, salar i afegir a la paella l'aigua de les cloïsses. Deixar concentrar l'emulsió que es forma durant 5-10 minuts. Si és desitja es pot afegir julivert fresc trinxat.

-Mentre es fent la salsa, s'ha posat l'aigua a bullir. Afegir sal a l'aigua i coure la pasta al dente.


-Durant els últims 3 minuts de cocció de la pasta, afegir les cloïsses a la paella per acabar de preparar la salsa.

-Un cop escorreguda la pasta, només queda barrejar-la bé amb la salsa. Ja està tot a punt per gaudir.  Bon profit!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada