dimecres, 3 d’agost del 2016

Tiramisù: el melindro sublimat


Si pensem en postre i en Itàlia, el primer que ens ve al cap és el tiramisù. Aquest postre ha passat de ser un relatiu desconegut més enllà de les millors trattorie a un habitant habitual de la majoria de menús de restaurants de Barcelona, com el vinagre de Mòdena, el magret o el confit d'ànec. Però, al loro! -que deia aquell- que hay cosas que dicen que son tiramisù y no lo son! 

Oblideu qualsevol recepta on hagueu vist aparèixer nata o coses similars, no torneu a consultar la seva web i bloquegeu-lo al Twitter. La recepta de tiramisù que us porto farà les delícies de tothom a qui li deixeu probar. Aquí el crèdit és del meu amic Vittorio, un dels millors cuiners amateurs que conec, qui em va revelar la recepta familiar mantinguda en secret durant generacions... (bé, exagero una mica, però una mica de literatura sempre va bé!). No us decepcionarà.

Per a 6 persones

Temps: 1 hora i mitja de preparació i un mínim de 8 hores de repòs.

Ingredients
-6 ous
-500 g de mascarpone
-400 g de melindros (és important que siguin melindros secs, no d'aquells tovets tipus pa de pessic)
-120 g de sucre +un parell de cullerades pel cafè
-1 raig de marsala (o de rom si no se'n disposa, el marsala és un vi liquorós sicilià semblant al Porto)
-cafè per a quatre persones
-cacao en pols amarg

Preparació
-Fer el cafè necessari unes hores abans ( i si pot ser el dia anterior, millor). Si en lloc de la mokka useu una màquina tipus Nespresso, serien uns 6 cafès curts.


-Posar el cafè en un bol, afegir un parell de cullerades de sucre, un raig de marsala (jo tinc un vaset de xupito de 3 cL que va molt bé!) i remenar bé. Deixar refredar a la nevera.

-Mentrestant, separar les clares dels rovells dels ous i posar-los en un recipient gran.

-Afegir la meitat del sucre als rovells.

-Barrejar bé els rovells amb el sucre, fins a dissoldre tot el sucre i obtenir una crema homogènia.

Afegir el formatge mascarpone a la mescla de rovell i sucre.

-Barrejar tot bé fins a obtenir una crema el més homogènia possible. És important que no quedin grumolls.

-Afegir la resta del sucre a les clares dels ous.

-Batre les clares.

-Continuar batent les clares fins a portar-les a punt de neu. Com més ben batudes quedin, més esponjós serà el tiramisù. 

-Afegir les clares d'ou muntades al recipient que conté la mescla de rovell i mascarpone i, vigilant de no desmuntar les clares d'ou, barrejar-ho tot bé.
-Ara tocarà sucar els melindros en el cafè. Cal parar compte no banyar-los en excés, ja que es podrien desfer. Per no sucar-ni de més, jo el que faig sempre es presentar-los primer en el recipient on faré el tiramisù, així veig si n'hauré de tallar algun. Per tallar-los és millor és usar un ganivet de serra per "serrar-los" una mica i, després, trencar-lo.

-Per fer-ho correctament, aquesta és la meva tècnica: sucar el melindro horitzontalment en el cafè, girar-lo 180 graus mentre està dins i treure'l, deixant-lo menys d'un segon en el cafè. Si el deixeu més temps es desfarà, trust me.

-Segons anem sucant anem posant tots els melindros en la base del recipient del tiramisú, orientats de la mateixa manera.

-Cobrir els melindros amb la meitat de la crema.

-Cobrir la crema del primer pis amb cacau amarg, tamisant-lo amb l'ajuda d'un colador. És important que el cacau sigui amarg: si proveu la crema sola podeu tenir un xoc hiperglucèmic. Entre el cafè, el licor i el cacau fan que el sabor sigui el correcte.

-Montar un segon pis de melindros, distribuint-los en direcció contrària a la usada en el primer pis.

-Cobrir amb la resta de crema de mascarpone i cacau amarg.

-Deixar a la nevera un mínim de 8 hores per tal que el melindro s'estovi i la crema es compacti.

-Ja ho tenim això. Bon profit!

Recordeu que tiramisù porta ou cru, ojo a la frescor dels ous! I no ho tingueu a la nevera més de dos dies, o algú passarà una mala nit! D'altra banda, si el voleu portar a algun lloc (a casa d'uns amics, a la feina per deixa al jefe impactat...) no el tingueu més d'una hora fora la nevera i torneu-lo a posar en fred 2-3 hores, o menjareu una masa informe gustosa però gent apetitosa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada